Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Mark Twain’in ketçaplı püresi

Acı, Tatlı, Mayhoş

Özlenen Amerikan lezzetleri listesinde ketçabı 58’inci sırada sayan Mark Twain, bir önceki sıraya da patates püresini almış. Yıllar sonra bir başka ünlü yazar, Amerika’da yemek yazarlığının öncülerinden M.F.K. Fisher 1968 yılında The New Yorker dergisine yazdığı yazıda bu sıralamanın tesadüf olmadığını söylemiş ve kendi ketçaplı patates püresi hikayesini anlatmış. Amerikalı bir çocuk olarak ailesinin “ketçap yasağı” ile büyümüş, acısını ancak 22 yaşında evlenince çıkarmış. İlk iş kendisine koca bir kâse “bulut gibi” diye tanımladığı tereyağlı ve sıcak sütlü patates püresi yapmış, ortasını havuz gibi açıp içine ketçap doldurmuş, doya doya, kaşık kaşık yemiş. Bir daha da hayatı boyunca ketçaplı patates püresine elini sürmemiş. İşte o tarifin ve hikayenin ayrıntıları.

Aylin Öney Tan’dan bir tutam tarih biraz da tarif dinleyin.