Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Cumhuriyet Ankara'sında lokantalar

Acı, Tatlı, Mayhoş

Cumhuriyet’in erken döneminde Ankara lokantalarında gezinmeye devam ediyoruz. Baba Karpiç’in lokantası çok sık olmasa da Atatürk’ün da zaman zaman gittiği bir yer. Hatta bir keresinde sonradan Hollywood’da ünlü bir yıldız olacak olan Macar aktris Zsa Zsa Gabor ile karşılaşmış ve masasına davet etmiş. O zamanki sosyal hayata ve mekanlara ait bilgiler özellikle anı kitaplarından çıkabiliyor. Bu tür bilgeleri derleyen bir yazı ise Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Hakan Kaynar’ın “Yemek ve Kültür” dergisi 21. sayısında yayınlanan “Cumhuriyet Ankara’sına Gastronomik Bir Bakış” başlıklı yazısı. O dönemlerde öncü rol oynayan Karpiç sadece Fransız etkili Rus mutfağıyla değil, servisiyle de bir ekol yaratmış. Örneğin yemeklerin servisi arasında 8 dakika kuralı uygular, yemeğin keyifle uzamasını sağlarmış. Baba Karpiç’in baş garsonu Serge, sonradan Süreyya adını alarak başka bir yer açmış. Süreyya müzikli danslı bir kulüp olarak Ankara gecelerinin vazgeçilmez mekânı olmuş.