Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Sicilya’da ‘cennet nektarı’

Acı, Tatlı, Mayhoş

Manna, Sicilya’da neredeyse mistik anlamlar yüklenen, “cennet nektarı” denilen, adeta kutsal kabul edilen bir ürün. Slow Food hareketinin Terra Madre toplantısında sergilenen ve Presidia listesinde koruma altına alınmış bir ürün. Ben de üçüncü Terrar Madre buluşmasında bunu tatma şansını bulmuştum. Sicilyalı manna toplayıcısı Giulio Gelardi ağacın özünü çıkartmak için dallara ip bağlayan bir yöntem geliştirmiş. Böylece ağaçtan Damlataş Mağarası sarkıtları gibi uzun borular halinde şeker kristalleri elde edebiliyor. Sicilya’da cennet şekerinin bağırsakları çalıştırdığına da inanılıyor. İlginç olan Evliya Çelebi de kudret helvası için aynı şeyi söylemiş. Malatya ve Diyarbakır’da “âsumân”dan yani gökten yağan meşe ve pelit kudret helvası için “lezîz helvâ-yı müshildir” demiş.