Yılın son günlerinde biraz yemenin içmenin
ayarını kaçırmış olabiliriz. Yeni yıla turp gibi sağlıklı girelim. Zaten
yeni yıla girerken alınan kararların başında diyet ve zayıflama kararları olur.
Artık sağlıklı yaşayalım, turp bir simge olsun, aklımızdan çıkmasın. Turp
nedense biraz ihmal ettiğimiz lezzetlerden. Halbuki Anadolu topraklarında
Helenistik ve Antik Roma dönemlerinden beri yetişiyor. Bir de turp yaprakları
bazen atılır, halbuki körpeleri salataya katılabilir, ya da sofrada çiğ olarak
roka veya tere gibi yer alabilir. Biraz irice olan yapraklar ise haşlanıp
zeytinyağı limon ve tuzla yenebilir. İlginç bir bilgi olarak Türkiye’nin turp
yetiştirme merkezi Osmaniye’nin Kadirli ilçesi, hatta Kadirli Turpu olarak
coğrafi işaret bile almış.