Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Turp gibi olmak için

Acı, Tatlı, Mayhoş

Yılın son günlerinde biraz yemenin içmenin ayarını kaçırmış olabiliriz. Yeni yıla turp gibi sağlıklı girelim. Zaten yeni yıla girerken alınan kararların başında diyet ve zayıflama kararları olur. Artık sağlıklı yaşayalım, turp bir simge olsun, aklımızdan çıkmasın. Turp nedense biraz ihmal ettiğimiz lezzetlerden. Halbuki Anadolu topraklarında Helenistik ve Antik Roma dönemlerinden beri yetişiyor. Bir de turp yaprakları bazen atılır, halbuki körpeleri salataya katılabilir, ya da sofrada çiğ olarak roka veya tere gibi yer alabilir. Biraz irice olan yapraklar ise haşlanıp zeytinyağı limon ve tuzla yenebilir. İlginç bir bilgi olarak Türkiye’nin turp yetiştirme merkezi Osmaniye’nin Kadirli ilçesi, hatta Kadirli Turpu olarak coğrafi işaret bile almış.