Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Baharatlı, tereyağlı katmer

Acı, Tatlı, Mayhoş

Baharatlı tereyağı ile kat kat katmer yapmaya ne dersiniz? İran’dan Azerbaycan’a geçiyoruz. Lavaş ekmek UNESCO Somut Olmayan Kültür Listesi’ne giren ortak kültürel mirasımız. Lavaş için yerine göre yufka veya yupka sözcükleri kullanılsa da bir kelime daha var ki, örtü gibi kocaman lavaş ekmeği için çok uygun, yayma adını yakıştırmışlar. Katmere ise feseli diyorlar. Yapımı tıpatıp aynı ama bazen katların arasına sürülen yağına baharat katılıyor. Bir dahaki sefere katmer yaparken hamurun arasına süreceğiniz yağı baharatlarla çeşnilendirin, bambaşka bir lezzet elde edeceksiniz. Bunun için 6 çorba kaşığı tereyağı veya sadeyağ içine birer çeyrek tatlı kaşığı toz halinde kimyon, kişniş, anason, rezene, yıldız anason, safran ve zerdeçal ekleyin, karıştırın ve hamuru katmerlendirmekte bu yağı kullanın.