Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Mercimekli dondurma

Acı, Tatlı, Mayhoş

Mercimek ile soğanın apayrı bir lezzet uyumu var. Mercimek dondurmasında mercimek sade suya haşlama bir püre ama üzerine konan gevremiş soğan kızartmasıyla müthiş bir lezzet haline geliyor. Mercimeğin üzerinde bol kıpkırmızı bakır gibi kavrulmuş soğan olunca hemen aklımıza gelen bir diğer yemek ise müceddere olur. Kıbrıs mutfağında çok sevilen, benzer şekilde Lübnan, Suriye ve Mısır mutfaklarında da neredeyse milli yemek gibi olan müceddere de mercimek ve soğan ikilisinin uyumuna dayalı. Müceddere bizim bulgurlu mercimek yemeği gibi, Mısır’da bulgur yerine pirinçle yapılıyor, farkı üzerine yağda kavrulmuş karamelize soğan konması. Anadolu mutfağında mercimek bulgur kardeşliği zaten en güzel uyumlardan biri, istediğiniz gibi oranlarla oynayıp bulgurlu mercimek veya mercimekli bulgur gibi yapabilirsiniz.