Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Yumurtalı tirit

Acı, Tatlı, Mayhoş

İftarda zengin sofralar kurulsa bile aslında gösteriş Ramazan’ın özüne aykırı, çünkü bu dönem nefsi terbiye etmenin de zamanı. Bu yüzden israftan kaçınmak çok önemli. Nitekim eski Ramazan yemekleri arasında bayat ekmekten yapılan tirit de var. Orta çağ Arap mutfağının en önemli yemeklerinden olan tirit, aynı zamanda Hazreti Muhammed’in en sevdiği yemekmiş. Bu yüzden Arap dünyasında Ramazan’ın en önemli yemeklerinden biri. Bayat ekmek parçalarının et suyu ile ıslatılması ve üstüne didiklenmiş et parçaları konmasıyla yapılan tirit sadece bayat ekmek değil, başka yemeklerin yapımından artan et suyu veya eti de değerlendiren hesaplı ama bir o kadar da lezzetli bir yemek. Çok çeşitlemesi yapılıyor. Örneğin Osmanlı döneminde yumurtalı tirit denilen yemek bugün bildiğimiz çılbır.