Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Körpe yeşillik ve mayhoşluk

Acı, Tatlı, Mayhoş

Baharın yeşil lezzetlerine ekşi lezzetler çok yakışıyor. Can eriği yaprak sarmalara, enginar yemeklerine çok yakışıyor. Özellikle taze yapraktan yapılan dolmaları tencereye dizerken aralarına can eriği koymak hoş bir ekşilik veriyor. Osmanlı mutfağında zeytinyağlı dolmaya vişne koyma geleneği de var, ayrıca papaz eriği ile yapılan "aluciye" yemeği var. Baharın körpe yeşil lezzetlerini o güzel duru yeşilliğiyle pişirmek, hiç domates veya salça karıştırmamak en güzeli. Zaten eskiden domates bu mevsimde henüz olgunlaşmamış olurdu. O yüzden yeşillikler yeşil halleriyle güzel, hele can erik, yeşil elma ilavesiyle, mayhoş halleriyle.
Aylin Öney Tan'dan bir tutam tarih biraz da tarif, dinleyin.