Susam hayatımızın tam içinde. Mutfaklarda çok kullanmasak ta susamsız tek bir günümüz geçmiyor. Simit susamsız düşünülemez. Hepimizin can yoldaşı simit bazı bölgelerde susamsız olarak da yapılsa bile susamlı çeşitleri en sevdiğimizdir. Susam kâh ekmeklerde pidelerde karşımıza çıkar, kâh tahin olarak helvanın içine girer. Eskiden yağı da kullanılırmış. Susam hasadı yeni bitti. Maalesef yerli susam tehdit altında çünkü yetiştirilmesi çok zahmetli bir ürün. Susamı çok kullanmamıza rağmen ülkemizdeki ekimi giderek azalıyor, ithal susam türleri piyasaya hâkim oluyor. Oysa susamın tarih boyunca Anadolu topraklarında çok eski bir geçmişi var. Susam yağı ve tahin de Antik dönemde Finike bölgesinin susamı Atina’da çok aranır ve kıymetli kabul edilirmiş. Masal tadında susamlı hikayeler bu haftanın kayıtlarında!