Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Hıdırellez gelenekleri

Acı, Tatlı, Mayhoş

Aylin Öney Tan, Hıdırellez geleneklerini anlatıyor.
#acıtatlımayhoş

Hıdrellez zamanı geldi sayılır. Anadolu, Trakya ve Balkanlarda baharın gelişinin en renkli kutlandığı zaman. Eskiden Hıdrellez gelmeden kuzu kesilmez, hatta günah kabul edilirmiş. Ama Hıdrellez geldiği zaman mutlaka bütün kuzu budu, kuzu kapama gibi kuzu yemekleri yapılırmış. Hıdrellez günü mutlaka açık alanlarda özellikle de tepelik Hıdırlık tepesi denilen yeşillik alanlarda sahreye çıkılır hem yemekler yenir hem de eğlenilirmiş. Elbette eski İstanbul’da sokaklar da adeta bir bahar şenliği havasına bürünürmüş, sokak satıcıların her türlüsü sokaklarda boy gösterirmiş. Kâğıt helvacılar, şekerciler, macuncular, börekçiler, çörekçiler, simitçiler, turşucular, gazozcular hepsi ortaya çıkar, sokakları neşeye boğarmış. Yıllar sonra bu bayram havası Ahırkapı Hıdrellez şenliklerinde canlandırıldı. Fikir annesi olarak ilk elden hikayesini benden dinleyin.