Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Cacık haftası başlıyor

Acı, Tatlı, Mayhoş

Cacık yoğurt ve salatalıktan ibaret değil. Cacık yaz sofralarının değişmez lezzeti, sofranın tamamlayıcısıdır. Karnıyarık, pilav, cacık üçlemesi tipik yaz menüsüdür. Bir zamanlar kış aylarında salatalık bulunmazdı, kış zamanı marulla kış cacığı yapılırdı. Cacığın kökü olan Farsça “jāj” kelimesi çeşitli yemeklik yabani otlara verilen ad. Nişanyan, “jaj” sözcüğünü yemeğe katılan bir ot olarak vermiş ve Latince “carum carvi” tanımını not düşmüş. Oysa bu, Osmanlıca “keraviye” olarak geçen ve tohumları kimyon gibi baharat olarak kullanılan bir bitki. Evliya Çelebi 1665 yılında cacık sözcüğü için “bir tür baharlı ot” diye not düşmüş, Bitlis mutfağında “cacıklı peynir ve kaymağı”nı saymış. Ahmet Vefik Paşa 1876 tarihli Lehçe-i Osmani adlı sözlüğünde cacığı “yoğurtla yapılan sebze salatası” olarak vermiş. Hasan Eren ise Türk Dilinin Etimolojik Sözlüğü’nde cacık maddesinde “yoğurtla hıyar veya maruldan yapılan salata” demiş.
#aylinoneytan #acıtatlımayhoş