Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Lübnan'dan tarif

Acı, Tatlı, Mayhoş

Turp deyince bazı yemekler yanında mutlaka turp arıyor. Balık sofralarında turp o keskin, hardalımsı tadıyla aranan bir eşlikçi. Bazı yörelerde ise tarhana çorbası yanında turp olmazsa olmaz. Özellikle Muğla tarafında ortası delik bir tarhana yapılır, pişerken içine bütün bir kuru kırmızı biber ve börülce konur, yanına ise teneke tulum peyniri ve turp olmadan yenmez. O haliyle başlı başına bir öğündür. Lahana ailesi ile turpgiller yakın akraba. Kıbrıslılar dilim dilim cehennem topuzu olmadan sofraya oturmaz. Bazen korkutucu olmasın diye kimi zaman cennet topuzu da denen bu dev turp benzeri aslında alabaş, Almanca Kohlrabi diye bilinen lahanagillerden bir bitki. Kohl zaten lahana demek, İngilizceye de öyle geçmiş, İran’da da Kalam Qormi diye geçiyor. Kalam, yani kelem zaten Anadolu’da pek çok yerde lahana için kullanılan kelime. Tarif önerimiz ise Lübnan’dan…