Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Bostan bozması soslar

Acı, Tatlı, Mayhoş

Eylül ayı, kışlık hazırlıkların tam zamanı. Bu hazırlıklarda büyük oranda domatesli soslar oluyor. Hatta sadece domates değil, rahmetli Barış Manço’nun meşhur şarkısındaki gibi domates, biber, patlıcan birbirinden ayrılmıyor, hepsi birden bir kavanoza sığıyor. Bir anlamda bostan bozumu yaşanıyor. Güneşin son demleriyle olgunlaşan son bostan lezzetleri kavanozlara giriyor. Kimisi önce yağda kavruluyor, kimisi közleniyor. Özellikle Balkanlarda bu tür karışık soslar çok seviliyor. Listemizde Lutenitsa (Ljutenica), Ayvar (Ajvar), Pincur (Pindjur), Apetitka, Malidzano, Köpoğlu (Kyopolou) gibi lezzetler var. Bu hafta Balkan soslarında bir yolculuğa çıkıyoruz.

Aylin Öney Tan’dan bir tutam tarih biraz da tarif