Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Altın susamı

Acı, Tatlı, Mayhoş

Manavgat Altın Susamı altın gibi sarı rengi, yüksek yağ oranından ötürü üstün lezzeti ile gerçekten farklı bir ürün. 1450’lerde Manavgat tımar defterlerinde kayıtlı tahinhanelerden alınan vergiler not edilmiş. Türkiye’nin farklı köşelerinde örneğin Adana ve Manisa’da da susam yetişiyor. Fethiye’nin Gökova susamı da çok meşhur. Antik dönemlerden beri bu bölgenin susamı çok aranır bir ürünmüş. Günümüzde ise Japonlar bizim kalite susamların peşinde. Manavgatlı susam ve tahin üreticisi Mustafa Fettahoğlu farklı bölge susamlarını ithal edilenlerle karşılaştırıyor ve bizim yerli susamın kalitesinin farkını anlamaya çalışıyor. İlginç olan biz ürettiğimiz susamın %75’ini yurtdışına, ağırlıklı olarak Japonya’ya satıyoruz, ama yurt içinde tükettiğimiz susamın %75’ini dışarıdan Afrika veya Hindistan’dan alıyoruz. Bu gerçekten anlaması zor bir çelişki. Yerli ürün daha kaliteli ama onu kaptırıyoruz, biz ise daha hesaplı ama tadı bizimkine denk olmayan ile idare ediyoruz.