Turp haftasını noktalarken sadece turpun eşlik ettiği lezzetleri değil, turpa yakışan lezzetlere de yer vermek gerek. Turpa en yakışan ot kuşkusuz dereotu, İskandinav mutfağında da bu böyle, bizim mutfağımızda da. Dereotu ile yakın akraba olan kimyon ve rezene gibi baharatlar da turpa çok yakışıyor. Lübnan’dan bir sarımsaklı turp tarifi vermiştik. Gene Lübnan mutfağında havuç ve turp ile yapılan salataya bütün kimyon taneleri konuyor. Burada püf noktası her zamanki gibi havucu da turpu da çok çok ince dilimler halinde doğramak. Havucun doğal şekerli tadıyla turpun baharlı keskin tadı birbirini dengeliyor, hatta bir kaşık bal eklenince tatlar büsbütün ortaya çıkıyor. Kimyon ise hem gaz giderici hem de tadıyla salataya başka bir boyut katıyor. Turp ile yakışan bir lezzet ise tahin. Tarifimiz ise kayıtta.