Tam dut mevsimindeyiz. Dut mevsimi kısacıktır, seveni
çoktur. Dut deyince önce yapraklarından anlatmaya başlamak gerek. Dut yaprağı
da sarmalarda kullanılıyor. Ama dut deyince öncelikle ipek üretimi ile
bağlantısına bakmak gerek. Tarihte nerede dut yetişirse orada ipek böcekçiliği
var demektir. İpek böceği sadece beyaz dut yaprağı yer. Bunun için bazı
ülkelerde dut ağacına ipek ağacı denir. Bunun yanı sıra dut çok önemli bir
şeker kaynağı. Dut pekmezinin ve dut kurusunun Anadolu mutfağında önemli bir
yeri var, ayrıca kurusunun toz haline getirilmişi şeker alternatifi olarak
kullanılıyor.
Aylin Öney Tan bu hafta meyvesiyle, yaprağıyla, pekmezi,
hatta şekeriyle dut anlatacak. İyi dinlemeler