Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Dut ağacı, ipek ağacı

Acı, Tatlı, Mayhoş

Tam dut mevsimindeyiz. Dut mevsimi kısacıktır, seveni çoktur. Dut deyince önce yapraklarından anlatmaya başlamak gerek. Dut yaprağı da sarmalarda kullanılıyor. Ama dut deyince öncelikle ipek üretimi ile bağlantısına bakmak gerek. Tarihte nerede dut yetişirse orada ipek böcekçiliği var demektir. İpek böceği sadece beyaz dut yaprağı yer. Bunun için bazı ülkelerde dut ağacına ipek ağacı denir. Bunun yanı sıra dut çok önemli bir şeker kaynağı. Dut pekmezinin ve dut kurusunun Anadolu mutfağında önemli bir yeri var, ayrıca kurusunun toz haline getirilmişi şeker alternatifi olarak kullanılıyor.

Aylin Öney Tan bu hafta meyvesiyle, yaprağıyla, pekmezi, hatta şekeriyle dut anlatacak. İyi dinlemeler