Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Savaşlar ve konservenin keşfi

Acı, Tatlı, Mayhoş

Balkan gezisine başlıyoruz. Balkanlarda domatesli biberli soslar çok yaygın, bazıları neredeyse milli bir kimlik kazanmış, sofraların olmazsa olmaz bir hale gelmiş. Halbuki Amerika kıtasının keşfinden sonra Avrupa’ya gelen domates ve biberin bu coğrafyadaki yeri topu topu 150-200 yıllık bir geçmişe sahip, tarımı yapılıp yaygınlaşması ise çok daha yeni, genel olarak 2. Dünya Savaşı sonrası denilebilir. Aslında kavanozların yaygınlaşması da benzer bir geçmişe sahip. Eskiden beri toprak kaplar, çömlek olsa da bildiğimiz kavanozun ve konserve tekniğin gelişmesi ise bir başka savaşa, iki asır önce gerçekleşen Napolyon savaşlarına dayanıyor. Bütün hikaye, Napolyon’un ordularını besleyecek bir yiyecek saklama yöntemi icat edebilecek olana verilecek ödül ile başlamış.

Aylin Öney Tan’dan bir tutam tarih biraz da tarif