Susam konusu açıldıkça açılıyor. Türkiye’de piyasada susam yetiştiği bölgeye yani menşeine göre değil kullanım alanına göre sınıflanıyor. Pastalık, bisküvilik, simitlik, tahinlik olarak satılıyor. Örneğin her susam tahine uygun olmayabiliyor, ya da farklı tat veriyor. Belki de eskiden tahinler yerli susamla yapıldığı için daha yoğun, daha yağlıydı, ancak bugün ithal tohumla yapılanlara alıştığımız için damak zevkimiz değişmiş olabilir. İthal susamlar içinde Etiyopya’da Humera bölgesinden gelenler en makbul olanlarından. Hindistan’dan gelen susam ise genellikle çok ufak taneli oluyor. Susam hasadı çok zor demiştik. Amerikalılar kapsülü olgunlaşınca açılmayan susam bile geliştirmişler ama o zaman da yaprak döktürücü ilaç kullanmak gerekiyor bu da istenen bir özellik değil. Susam hasadının emek ve dikkat gerektiren aşamaları ise kaydımızda.