Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Yerli Malı Haftası geliyor

Acı, Tatlı, Mayhoş

Yakında Yerli Malı Haftası da geliyor. Aralık ayının ikinci haftasına denk gelen bu hafta artık ne yazık ki eskisi gibi kutlanmıyor. Eskiden neredeyse ailece hazırlanılan önemli bir etkinlik olurdu. Öğrenciler türlü türlü yerli meyve ve yemiş kılıklarına girer, o yerli malı ürünler ile ilgili şiirler okurdu. Ben de hatırlıyorum, kâh mandalina, kâh üzüm, kâh fındık, kâh incir olurduk. İşte bu Yerli Malı Haftası’nın temelinde de gene 1. İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararlar var. Kongre’nin zamanlaması çok kritik. 17 Şubat-14 Mart arasında, Kurtuluş Savaşı sonrası, 24 Temmuz’da imzalanan ve Türkiye’nin sınırlarını çizen Lozan Antlaşması’ndan önce olması çok önemli. Kongre’de “tam bağımsızlık, ekonomik bağımsızlık ile mümkün olur” kararıyla kendi kendine yeten bir politika izlenmesine karar verilmiş. Kongre ve bugün soframızdaki ürünlere, yediklerimize etkilerini merak ediyorsanız, gerisi kayıtta.
Aylin Öney Tan’dan bir tutam tarih biraz da tarif.