Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

İdeal tirit tarifi

Acı, Tatlı, Mayhoş

Peki ideal tirit tarifi var mıdır? Bunun cevabı ise tarihin derinliklerine dalıp 13. yüzyılda İspanya’da Endülüs günlerine uzanmak gerekiyor. Arapça aslından İngilizceye Amerikalı yemek tarihçisi Charles Perry tarafından çevrilen Al-Andalus yemek kitabında ideal tirit tarifi çok iddialı. Bir anlamda da yemeğin özüne aykırı, çünkü mütevazı ve kanaatkâr bir yemek olmaktan çok zenginlik sergilemeye yönelik bir gösteriş yemeği. En az danadan kuzuya, tavuktan çeşit çeşit av kuşlarına kadar dört beş çeşit et ayrı ayrı haşlanıyor, hepsi tek tek bir görkemli bir kule gibi üst üste diziliyor, köftesi sucuğu, bademi fıstığı eksik olmuyor. Yapmak için değil ama özünden nasıl sapmış ibret almak için anlatımı kayıtta…