Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Dut şekerlemesi ve “lök”

Acı, Tatlı, Mayhoş

Yaz başı tam dut mevsimidir. Önce kiraz bollaşır, hemen ardından dut gelir. Kiraz demiş ki, arkamdan dut yetişmese yiyeni sapıma çeviririm. Gerçekten de kiraz ödem attırır, bu yüzden zayıflama çaylarına kiraz sapı katılır. Dut ise şeker oranı yüksek bir meyvedir. Bu yüzden de Anadolu mutfak kültüründe her şeyden önce bir şeker kaynağıdır. Taze taze tadına varılmasının yanı sıra dut kurusu, dut pekmezi ve pestili yapılır, hatta kurusundan yapılan dut unu, badem ezmesi benzeri şekerleme yapmakta kullanılır. Bunlardan en ilginci lök. Dövülmüş dut kurusu ve dövülmüş ceviz ya da fındıkla karıştırıp, tekrar dövülüp tepsilere bastırılır ve damda güneşe bırakılır. Sonra da kare kare kesip saklanır, kuru helva gibi yenir.