Susam hayatımızın her alanında var. Dünya mutfaklarında da susamın çok yaygın kullanımı olduğunu görüyoruz. Özellikle hamur işleri ve ekmeklerde çok kullanılıyor. Örneğin Meksika’nın toplam susam üretiminin %75’ini Amerika’daki bir hamburger zinciri ekmeklerinin üstünde kullanmak için alıyormuş. Bizde küncülü helva olarak bilinen susamlı kıtır helvalar ise pek çok Asya ülkesinde var. Örneğin Hindistan’da bizim Gaziantep küncülü helvasının neredeyse tıpa tıp aynısı yapılıyor. Bu arada pek çok bölgede susama küncü dendiğini de hatırlatalım. Tariflerimiz ise çok pratik. Çocuklara sağlıklı atıştırmalık olarak susam kaplı kuru meyve misketleri ve susam kaplı tavuk. Bir de Japonların ünlü susamlı tuzu gomashio tarif var ki, çorbalara, salatalara, yemeklere serpmelik, her evde bulunması gereken türden.