Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Tescilli üzümlerimiz

Acı, Tatlı, Mayhoş

Kuru üzüm çeşitlerine bakarken her zamanki Coğrafi İşaret Listesi’ne bakmakta yarar var. Beyaz üzümden kara üzüme pek çok çeşit kurutuluyor. Antep Karası gibi üzümler salkımıyla da kurutuluyor, muhteşem görünüşüyle kış sofralarını süslüyor. Bu üzümün yaş hali bölgenin ünlü Horoz Karası üzümü. Adıyaman’ın Besni üzümü ise adeta erik gibi kocaman taneleriyle ve kehribar rengiyle iştah uyandırıyor. Kurutulma yöntemi de ayrı bir özen istiyor. Ama kuru üzüm deyince ilk akla gelen üzüm çekirdeksiz Sultaniye üzümü. Ticari olarak en yurtdışına en çok giden de üzüm olarak Ege Bölgesinin Sultaniye üzümü ön plana çıkıyor. Bu üzümün yetiştiği bağlar Manisa Alaşehir’den İzmir’in güneyine doğru adeta bir deniz gibi uzanıyor. Zaten hem Manisa hem de İzmir adına tescilli.