Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

İtalya'dan 38 farklı haşlama

Acı, Tatlı, Mayhoş

Esnaf lokantalarının gözdesi haşlama her ülkede bir şekilde var. Antonio Latini 1694 tarihli “Lo Scalco Moderno” kitabında tam 38 değişik “Bollito Misto” yani karışık haşlama tarifine yer vermiş. Scalco ilginç bir pozisyon, hizmetkâr veya kâhya anlamına gelse de aşçıdan üstün görülürmüş. Aristokratlar gibi giyinip peruk takmasına izin verilirmiş. Biraz bugünkü Food & Beverage, yani yiyecek ve içecek müdürü pozisyonu gibi denilebilir. Antonio Latini yazdığı “Modern Kâhya” kitabıyla pek çok konuda öncülük etmiş. Bilinen ilk domates sosu tarifini yazan kişi, aynı zamanda bizden İtalya’ya giden şerbetten “sorbet” sözcüğüne dönüşen dondurma tarifleri de ilk kez Latini’nin kaleminden çıkmış.