Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Akdeniz tipi beslenme

Acı, Tatlı, Mayhoş

Aylin Öney Tan bu hafta Girit'te Akdeniz tipi beslenme, Girit usulü beslenmenin konuşulduğu sempozyumdan notlarını anlatıyor.
#acıtatlımayhoş

Ot haftasından sonra Girit mutfağını anmamak olmaz. Bizde Giritlilik ot yemekleriyle özdeşleştirilir. Bunu vurgulamak üzere Girit’te ilk kez bir sempozyum düzenleniyor. Amerika’daki Yale Üniversitesi tarafından düzenlenen sempozyum Girit mutfağını tarihi ve sağlıklı yönüyle mercek altına alacak. Girit deyince bu adanın en ünlü şahsiyeti Megali İdea yani Büyük Yunanistan fikrini Sevr Anlaşması’nda savunan Eleftherios Venizelos olsa gerek. Venizelos sonradan Türkiye’ye barış çubuğu uzatıp Atatürk’ü Nobel barış ödülüne aday göstermiş ama konumuz politika değil, Venizelos’un otlara olan düşkünlüğü ve Girit’ten uzakta geçirdiği yıllardaki Girit lezzetlerine olan özlemi. Tarihçi Andrew Dalby Oxford yemek sempozyumunda bu konuda çok ilginç bir makale sunmuştu. Dalby’nin bizzat kendisinden dinlediğim hikâye bu hafta konumuz.