Cacık çeşitlemeleri gördüğümüz gibi sonsuz. Salatalık yerine neler kullanılabileceğini konuştuk; ayrıca kullanılan yoğurdun cinsi de fark yaratıyor. Ama esas olan sofradaki diğer yemekleri dengeleyici, tamamlayıcı ve ferahlatıcı rolü. İçine konan her malzemenin bunu gözetmesi gerek. Evliya Çelebi cacıktan da bahsettiği o efsanevi Bitlis ziyafetinde “keklik böreği, ışgın, mastaba çorbası” saymış. Işgın yani “yabani ravent” de cacık için çok uygun. Bayramda ister hafta boyunca anlattığımız çeşitlerden birini yapın, ister bayram diye süslü püslü, üzümlü, güllü İran cacığı, ister evinizin klasiği bildiğimiz cacık, ama bayram sofranız cacıkla ferahlasın.
#aylinoneytan #acıtatlımayhoş