Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Kızılcık ağacının, sopasının özelliği

Acı, Tatlı, Mayhoş

Aylin Öney Tan kızılcıkla ilgili tarihi bilgiler ve kızılcık meyvesinden yapılan tarifler veriyor. Kızılcığın ağacı, dalları çok kıymetli. Yoğun lifli, esnek ve ağır çeken bir ağaç. Suya batırıldığında iyice esner ve dayağa uygun hale gelir. Bu nedenle ceza yöntemi olarak Osmanlı'da "değnek cezası" için kullanılmış, özellikle suyun içinde bırakılıp esneklik kazandırılmış kızılcık sopası tercih edilmiş. Ayrıca pamuğu atmak, yün çırpmak, halı dövmek için de kullanılır. Ağacın kabuğu boyacılıkta kullanılır, yaprakları da tanen nedeniyle buruktur, deri sepiciliğinde kullanılır.