Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Kış için ‘ayvar’ zamanı

Acı, Tatlı, Mayhoş

Kışlık sosları hazırlarken kavanozları sterilize etmek için, bulaşık makinesinde yüksek ısıda yıkayabilirsiniz. Ayrıca konserve yapar gibi dolu kavanozları su dolu tencerede kaynatabilirsiniz. 

 

Balkan soslarında öne çıkanlardan biri ayvar (ajvar). Temel malzemeleri közlenmiş patlıcan ve kırmızı biber, bazen de domates ekleniyor. Ayvar kelimesi Türkçe “havyar”kelimesinden türemiş. Tuna nehrinden Belgrad’a kadar gelen mersin balığı havyarı bir zamanlar çok revaçtaymış. Havyar pahalı ve az bulunur olunca sofralarda “kırmızı havyar” veya “Sırp havyarı” diye bu kırmızı biberli patlıcanlı meze yer almaya başlamış.