Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Waldorf salatası

Acı, Tatlı, Mayhoş

Yeni yıla turp gibi sağlıklı girdikten sonra bu hafta sıra çiğ sebze salatalarında, özellikle de kış sebzelerinden yapılanlarda. Çiğ sebze salatalarının Batı mutfaklarında en meşhurlarından biri kimi zaman ön yemek gibi de servis yapılan Waldorf salatası. Hikayesi oldukça ilginç. Kereviz, elma ve mayonezden yapılan salata ilk kez New York’ta açılan Waldorf otelinin açılışını kutlamak amacıyla verilen 1500 kişilik bir yemekte sunulmuş. Yaratıcısı da otelin aşçısı değil baş garsonu yani maître d'hôtel olan Oscar Tschirsky. Genellikle salatanın doğuşu1896 yılına tarihlense de Avustralyalı yemek tarihi araştırmacısı Janet Clarkson 1893 bu yemeğin gerçekleştiği tarihi veriyor. 1896 tarihi ise Tschirsky’nin yazdığı The Cookbook adlı yemek kitabının tarihi, ilk tarif de burada verilmiş… Salata zaman içinde çok değişmiş, ama ilk tarif merak ediyorsanız kayıta gidin