Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

1. yy’dan bugüne türlü

Acı, Tatlı, Mayhoş

Türlüler gibi kalyeler ve bastılar mutfağımızın sebze ağırlıklı yemekleri arasında önemli bir yer tutuyor. Eskiden sadece sebzelerle değil, meyvelerle de kalye yapılırmış. Örneğin Osmanlı döneminde 16. yüzyılda ayva kalyesi ziyafet sofralarında yer alırmış. Bastı tekniği 17. yüzyıldan sonra devreye girmiş. Mesela 1648 yılında kalye yerine zaman içinde bastı deyimi yerleşmiş. Teknik olarak sote edilen kuşbaşı et, soğan ve sebze, kat kat tencereye döşeniyor ve çok az su ilavesiyle kısık ateşte pişiyor. Sonraları domatesin yaygınlaşmasıyla domates de eklenmeye başlanmış. Tarifimiz ise fırın tepsisinde türlü.

Aylin Öney Tan’la bir tutam tarih biraz da tarif
İyi dinlemeler