Bir zamanların eski Ankara lokantalarının lezzetlerini anarken sokaklarında da gezindik. O zamanlar Ankara pastanelerinde taze krema satılır, evde pudra şekeriyle çırpılırdı. Özellikle de Peşmelba tarifinde şeftali illa ki konserve olur, konservenin de iyisi Sakarya’da şimdi yerinde yeller esen Gemlik’te üretim yapan Rifat Minare dükkanında satılırdı. Bu bahaneyle Türkiye’de konservecilik geçmişine de bir bakalım. İlk konservecilik 1907-1908 yılında faaliyete geçen Ermis ile başlamış. Ermis’in pek çok imalat yeri varmış. Peşmelba’nın geçmişi de ilginç, Avusturalyalı ünlü soprano Helen Porter Mitchell sahnede doğduğu kent Melbourne’dan esinlenerek aldığı Nellie Melba adını kullanır. Lohengrin operasındaki efsanevi Elsa rolüne hayran olan ünlü Fransız şef Auguste Escoffier soprano adına bu şeftalili tatlıyı yaratır ve adına Şeftali Melba der. İlk kez servis edildiğinde buzdan bir kuğu üzerinde üzerinde tel şekerden bir kafesle sunulan tatlı Fransız mutfağının klasikleri arasına girmiş. yani tarafından yaratılmış.