Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Waldorf Salatası'ndaki yenilikler

Acı, Tatlı, Mayhoş

Çiğ sebze salatalarının kralı Waldorf Salatası ilk halinden sonra çok değişikliğe uğramış demiştik. Waldorf Oteli'nde Tschirsky anısına açılan Oscar’s Brasserie’de yılda 10 bin Waldorf Salatası servisi yapılıyormuş. İlk hali sadece üç malzemeden yapılmış; küp küp kesilmiş elma, kereviz sapı ve mayonez üçlüsünden oluşmuş. Sonradan hem yapılışı hem de içindeki malzemeler farklılaşmış. Bugün sos olarak mayonez yerine veya ona ek olarak ekşi krema, yoğurt gibi malzemeler kullanılabiliyor. Elma küp küp kesilmek yerine rendelenebiliyor, aynı şekilde kereviz sapı yerine kök kereviz "kibrit çöpü" gibi “jullienne” rendelenerek kullanılıyor. Ceviz ve üzüm sonradan devreye giren malzemeler. Ceviz konması 20. yüzyılda gelişmiş, üzüm ise kuru üzüm olabildiği gibi yuvarlak pembe üzümler veya çekirdeksiz yeşil üzüm olabiliyor.
Aylin Öney Tan'la bir tutam tarih biraz da tarif.