Mutfağımızda sulu tarifler çok ama buharda pişirmeyi unutmuşuz. Oysa Orta Asya kökenlerimizde var ama bir pişirme yöntemi olarak artık pek uygulanmıyor. Mutfağımızda bir de buğulamalar vardır. Özellikle büyük balıklar buğulama pişirilir. Çok az su ilavesiyle, ya da hiç su koymadan kendi suyunda fırında pişirilir, suyu da yemekten bile lezzetli olur. Su konumuzu tatlı bir örnekle bitirelim. Soframızda yemeklere eşlik eden hoşaf. Kelimenin aslı hoşab, malum "ab" Farsça "su" demek, yani hoşaf aslında "hoş su" anlamına geliyor. Yemeğimize eşlik eden meşrubat da şerbetin çoğulu. Şerbet, şurup, şarap gibi gelimeler, hep su ile ilintili, Arapça ş-r-b kökünden geliyor, sudan başka içilen içecek anlamında. Maşrapa ise "içecek içilen kap" anlamına geliyor.