Kısa dut mevsiminde doya doya dut yemek çok güzel ama yaprağının da mutfakta ayrı yeri var. Azerbaycan’dan Anadolu’nun pek çok yerine kadar hem etli, hem de zeytinyağlı dut yaprağı sarması yapılıyor.
Alt dallardan toplanan çok iri olmayan körpe yapraklar, sarma için ideal. Yaprak toplamanın da püf noktası var. Bir kere ağaç ilaçlanmamış olacak. İri yapraklar sarma için kaba kaçar, üstlerden toplananlar kirli olabilir, en iyisi altlardan ipek gibi ince ve körpe olanları seçmek. Kurutulmuş yaprağından yapılan hafif tatlımsı tadıyla içimi hoş demlemesi ise kan şekerini düşürüyor, ödem atıyor. Özetle dut ağacının yaprağı, bazen duttan bile kıymetli.
Aylin Öney Tan bu bölümde dut yaprağından etli ya da zeytinyağlı sarma yemeği için özel notlar da veriyor.