Susamdan bahsedip tahinden söz etmemek olmaz. Tahinli lezzetlerimiz tahinli helva başta olmak üzere çok çeşitli, sadece tatlılarda değil tuzlu lezzetlerde de sofraya donatmak için tahin imdada yetişir. Tahin ve susam yağının topraklarımızda ve Orta Doğu coğrafyasında çok eski bir geçmişi var. Eskiden susam yağı da çok yaygın kullanılan bir yağ türüymüş. Antalya’da yaptığımız sözlü tarih çalışmalarında eskiden bakkallarda iki teneke yağ bulunurmuş, biri zeytinyağı, biri susam yağı olmak üzere. Bölgede çok sevilen pişi, Arap kadayıfı gibi hamur işleri ve tatlılar susam yağında kızartılınca bambaşka olurmuş. Susam yağı ve tahinin Orta Doğu coğrafyasında bu kadar yaygın olmasında Hıristiyan ve Yahudi cemaatlerin inançları ve beslenme biçimlerinin de çok büyük etkisi var. Detayları kayıtta.