Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Keraviye ile lahana salatası

Acı, Tatlı, Mayhoş

Çiğ sebze salatalarının olmazsa olmazı lahana salataları. Dünyaca ünlü olanı ise “Coleslaw” özellikle İngiltere ve ABD'de çıtır kızarmış tavuk yanına servis yapılan değişmez bir lezzet. Kökü Hollanda’ya dayanıyor, aslı “Koolsla” İngilizceye evrilmiş, “Kool” lahana demek, “Sla” ise salata demek. İncecik kıyılmış salata ve rendelenmiş havuç ana malzemesi, sos olarak ise klasik tariflerde mayonez kullanılıyor. Ama zaman içinde bunda da değişiklikler olmuş. Sosunda ayran benzeri “buttermilk” kullanılabiliyor. Elbette yoğurtlu da olabiliyor. Sadece sirkeli zeytinyağlı bir sos yapmak da mümkün. İçine girenler değişiyor, elma devreye girebiliyor, kuru üzüm de ona eşlik edebiliyor. Asıl fark ise kullanılan baharatlarda. En güzeli, Alman mutfağında lahana salatalarına hep konan “Kümmel”. İngilizcesi “Caraway” olan bu baharat artık bizde kullanılmasa bile Osmanlı mutfağında bilinen keraviye. Bulun ve lahana salatasını bununla yapın.

Aylin Öney Tan'la bir tutam tarih biraz da tarif.