Çiğ sebze salatalarının olmazsa olmazı
lahana salataları. Dünyaca ünlü olanı ise “Coleslaw” özellikle İngiltere ve
ABD'de çıtır kızarmış tavuk yanına servis yapılan değişmez bir lezzet. Kökü
Hollanda’ya dayanıyor, aslı “Koolsla” İngilizceye evrilmiş, “Kool” lahana
demek, “Sla” ise salata demek. İncecik kıyılmış salata ve rendelenmiş havuç ana
malzemesi, sos olarak ise klasik tariflerde mayonez kullanılıyor. Ama zaman
içinde bunda da değişiklikler olmuş. Sosunda ayran benzeri “buttermilk”
kullanılabiliyor. Elbette yoğurtlu da olabiliyor. Sadece sirkeli zeytinyağlı
bir sos yapmak da mümkün. İçine girenler değişiyor, elma devreye girebiliyor,
kuru üzüm de ona eşlik edebiliyor. Asıl fark ise kullanılan baharatlarda. En
güzeli, Alman mutfağında lahana salatalarına hep konan “Kümmel”. İngilizcesi
“Caraway” olan bu baharat artık bizde kullanılmasa bile Osmanlı mutfağında
bilinen keraviye. Bulun ve lahana salatasını bununla yapın.
Aylin Öney Tan'la bir tutam
tarih biraz da tarif.