Tahinli lezzetlerde Antalya yemekleri değişik lezzetleriyle anılmayı hak ediyor. Fethiye’den Manavgat’a bölgenin susamları meşhur. Susam Afrika kökenli bir bitki, dolayısıyla İskenderiye limanından bizim Akdeniz kıyısı limanlarına yapılan ticaret ile susam bu bölgeye çok erken dönemlerde gelmiş. Bölgedeki çifte kavrulmuş susam daha koyu fındıksı bir lezzete sahip. Yaylalardaki Korkuteli, Elmalı gibi yerlerde yapılan çifte kavrulmuş tahin ve helvaların tadı dillere destandır. Antalya’nın tahinli piyaz ve hibeş gibi lezzetleri ayrıca çok meşhurdur. Bölgede ızgara balık yanına eşlikçi olarak verilen telatur veya telatür gibi bilinen soslar aslında bir nevi tahinle yapılan tarator soslarıdır. Kökü Orta çağ Arap mutfağına kadar uzanan badem, bayat ekmek, sirke ve sarımsakla yapılan taratordan gelir.