Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Yerli Malı Haftası

Acı, Tatlı, Mayhoş

Bu hafta Yerli Malı Haftası. Geçen hafta kuru üzüm konuşurken 1. İzmir İktisat Kongresi’nden bahsetmiştik. Yeri Malı Haftası’nın çıkış noktası da bu kongrede alınan kararlara dayanıyor. 12-18 Aralık arası kutlanan hafta için “bir zamanlar kutlanırdı” demek geliyor içimden. Eskiden ilkokuldayken meyve, kuru yemiş kostümleri giyer, kısa şiirler ezberlerdik. Örneğin ben mandalina olmuştum. Fındık, kuru, üzüm, incir hepsiyle okulda sofra kurulurdu. Hali vakti yerinde olan ailelerin çocukları kokulu “Anamur muzu” getirirdi. Ne zamanki yerli muz yerine “ithal Çikita muz” gelmeye başladı, işte o zaman Yerli Malı Haftası anlamını kaybetti. Yerli Malı Haftası ortaya çıkış hikayesi kayıtta.