Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Patates 1 -İlk patates yemeği tarifleri

Acı, Tatlı, Mayhoş

Patates pek çok ülkenin temel gıdası. Bilindiği gibi aslen Güney Amerika menşeli, Peru ve Bolivya kaynaklı bir sebze. Amerika’nın keşfinden sonra dünyanın bu tarafına geliyor. Patates Anadolu topraklarına oldukça geç girmiş. İlk yetiştirilme denemeleri 1830’larda başlıyor. Bu geçmişle ilgili bilgileri 15 Kasım 2020 tarihli NTV radyo Acı Tatlı Mayhoş podcast’lerinden dinleyebilirsiniz. Bir başka giriş yolu ise 1850’lerden sonra Rusya üzerinden olmuş. İlk patatesli tarif de Mehmet Kamil’in yazdığı 1844 tarihli Melceü’t Tabbâhîn yani Aşçıların Sığınağı kitabında çıkmış. Patates bir nevi yer elması olarak tarif edilmiş. İlk patates yemekleri patates bastısı, patates musakka, patates silkme gibi patatesin dağılmadan tencereye dizilerek pişeceği yemekler olmuş.

Aylin Öney Tan'la bir tutam tarih biraz da tarif.