Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Antalya'nın hibeşi

Acı, Tatlı, Mayhoş

Tahin tatlılara çok yakışıyor ama tuzlularda da bambaşka oluyor. Antalya’da yapıldığı gibi tahinli sirkeli bir sos piyazlara çok yakışıyor. Piyaz daha önce de belirttiğimiz gibi Farsça soğan demek. Bu nedenle soğanlı bakliyat salatalarına piyaz deniyor. Antalya’nın tahinli piyazı için ideal olan fasulye küçük ve ince kabuklu Çandır fasulyesi ama bulunamazsa yerine her türlü bakliyat kullanılabilir. Tahinin sertleşmemesi için tahin-sirke-su oranını eşit ölçülerde tutarsanız akıcı bir sos elde etmek kolay olacaktır. Antalya’da hibeşsiz bir sofra düşünmek zor. Hibeş ekmekle yenebileceği gibi çiğ veya haşlanmış sebzeleri batırmak için de kullanılabiliyor, ızgaralara sos gibi yakışıyor. Mehmet Akdağ’ın tarifiyle hibeş kayıtta.