Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Ev usulü kalburabastı

Acı, Tatlı, Mayhoş

Ramazan tatlılarını şerbetli bir tatlıyla bitirelim. Tarifimiz eskiden evlerde çok yapılan, şimdilerdeyse eskisi kadar rastlanmayan kalburabastı tarifi. Gerçekten de adı gibi üstünde tırtıklı bir doku oluşturmak için kalbura basılarak şekil veriliyor. Tabii bu eskiden kalbur olurmuş, artık tel süzgeç, rende ne uygun olursa kullanılabiliyor. Önemli olan fırında kurabiye gibi pişecek olan hamur parçalarının üzerinde kare kare bir şekil oluşturmak, işte o girintili desen tatlının hem güzel gözükmesini sağlıyor hem de kıtır kıtır bir yüzey oluşuyor. Tarifimiz tam ev usulü, Artmazsa Yetmez kitabından Sökeli bir aileden… Tarif Ege’den olunca hamuru da zeytinyağlı, haliyle eskilerin dediği gibi kıyır kıyır, içine de birer ceviz konuyor. Tarifin detaylarını merak ediyorsanız kayıtta…