Yaz günlerinde çıtır çıtır kızartmaların tadı başkadır. En sevilenlerden biri ise kuşkusuz mücver. Bir zamanlar “mücmer” olarak da geçen mücver günümüzde en çok kabaktan yapılıyor.
Ancak eskiden yeşil fasulye, ıspanak, közlenmiş patlıcan gibi sebzelerden de yapılırmış. Hatta kıymalı, ciğerli mücverler bile varmış. Kadınbudu köfte de bir mücver türü aslında, zaten mücver aslında kızartma köfte kategorisinde kabul edilirmiş. Eskiden bu tür yumurta ile bağlanmış kızartmaları pişirmek için göz göz yuvarlak kalıp gibi çukurları olan özel mücver tavaları da vardı. Tıpkı günümüzde Güneydoğu illerimizde hala yaşayan bir nevi maydanoz mücveri olan öcce tavaları gibi.
Aylin Öney Tan’dan bir tutam tarih biraz da tarif dinleyin.