Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

2 dirhem 1 çekirdek: Keçiboynuzu

Acı, Tatlı, Mayhoş

Aylin Öney Tan bugün unutulmaması gereken bir lezzet olarak keçiboynuzunu anlatıyor. Harnup pekmezi ya da çekirdeklerinin yapısı nedeniyle dondurma yapımından ayakkabıcılığa, sanayiden fotoğrafçılığa pek çok alanda kıvam artırıcı olarak kullanıldığını söylüyor. Harnup, İbranice ve Arapça'da mücevhercilikte "ayar" anlamındaki "karat" kelimesinin kökeni. Keçiboynuzu çekirdeği, dünyadaki tüm keçiboynuzu çekirdeklerinin aynı ağırlıkta ve büyüklükte olduğu iddiasıyla, zamanında altın, mücevher tartmakta kullanılan bir ağırlık birimiymiş. Çünkü nemden, sıcak ya da soğuktan etkilenmiyor, hacmi değişmiyor. Hatta "2 dirhem 1 çekirdek" sözü de buradan çıkmış. 4 keçiboynuzu çekirdeği 1 dirhem, 8 keçiboynuzu çekirdeği 2 dirhem ediyor. İtibarlı kişilere 1 fazla çekirdek konurmuş: Yani 2 dirhem, 1 çekirdek! Aylin Öney Tan bu bilgiyi verdikten sonra, merak edip araştırdığını söylüyor ve Zürih Üniversitesi'nde bu iddia doğrultusunda keçiboynuzu çekirdeklerine ilişkin yapılan araştırmanın sonuçlarını anlatıyor.