İçine tahıl katılmış salatalar son yıllarda moda oldu. Özellikle diyet salatalarda kinoa, greçka gibi hayatımıza yeni giren tahılların kullanıldığı salatalar çok revaçta. Ama önce geleneksel mutfaklardaki tahıllı salatalara bakalım. Elbette ilk akla gelen bulgurlu salatalar, bunun için de istikameti Ortadoğu ülkelerine, özellikle de Suriye, Lübnan ve Filistin’e çevirmek gerekiyor. Yeşillik ağırlıklı bulgurlu salata “tabbouleh” bu mutfakların göz bebeği. Tabule tariflerinde bulgur çok az, neredeyse eser miktarda kullanılıyor, ağırlık maydanoz başta olmak üzere yeşillikler, domates ve soğan başrolde, bunu hiç esirgemeden kullanılan bol limon suyu ve zeytinyağı izliyor. Ortadoğu mutfakları üzerine kitapları olan Anissa Helou, Faye Levi ve Clifford Wright gibi yazarlardan karşılaştırmalı tabule bilgileri ise kayıtta.
Aylin Öney Tan'la bir tutam tarih biraz da tarif.