Patatese hangi yağın yakıştığı, apayrı bir konu. Hatta patates kızartması bile her ülkede başka bir yağ türü ile yapılıyor. Zeytinyağı meraklısı asla zeytinyağından vazgeçmiyor, örneğin Roma’da yaşayan zeytinyağı uzmanı ve tadımcısı Elvan Uysal Bottoni sadece sızma zeytinyağında patates kızartıyor. Ama pek çok ülkede tadı baskın olmayan bitki bazlı yağlar tercih ediliyor. Amerika’da mesela bizde rapiska diye bilinen ve tohumundan yağ elde edilen bitkiden yapılan kanola yağı kullanılıyor. Bugün en çok kullandığımız ayçiçeği yağı ise aslında tıpkı patates gibi geçmişimizde olan bir ürün değil. Avrupa’da bazı ülkelerde ördek veya kaz yağı ile yapılan patates kızartmaları özellikle meşhur. Kızartma derecesi ve tekniği de ayrıca önemli. Detaylar kayıtta…