Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Morus negra ya da urum dut

Acı, Tatlı, Mayhoş

Karadut ve kırmızı dut aslında birbirinden farklı türler. Karadut “Morus negra”, daha tatlı oluyor. Kırmızı olan “Morus rubra” ise biraz mayhoş tadıyla ekşi sevenlerin gözdesi. Karadut türlerinde, bölgesel olarak farklı isimler kullanılabiliyor. Örneğin “urum dut” veya Antep’te “urmu dut”, Malatya’da “horum dutu” olarak adlandırılabiliyor. Gaziantep’te şerbet geleneği hala bütün canlılığıyla sürüyor. Hatta yaygın adetlerden biri şerbetçiye sebil yaptırmaktır. Özellikle cami önlerinde hayır yapmak isteyenler, bedava şerbet dağıttırır. Tarifimiz ise Antep usulü “urmu dut” şerbeti.
Aylin Öney Tan’la bir tutam tarih biraz da tarif.