Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Mücverin püf noktası

Acı, Tatlı, Mayhoş

Tarihteki çok çeşitli mücverler varken neden sadece kabak mücveri yaşamış da diğerleri unutulmuş. Bunun sırrı kabak dolmasında. Kabak dolması da çok sevilen bir yaz yemeği. İçini atmaya da kimsenin gönlü el vermez, o kabak içlerinden mutlaka bir mücver yapılır. Kabak dolması sevgimiz yüzünden kabak mücveri yaşamış, diğerleri kaybolmuş. Tarihte mücver tariflerinde, örneğin 1844 Melceüt’t-Tabbâhîn kitabında kaşık kaşık akıtılan bir kıvam gibi anlatılıyor. 1924 tarihli Yeni Ev Kadınının Yemek Kitabı’ndaki “kıyma mücmer”i ise düpedüz kadınbudu köfte. Artık kızartma yerine fırın mücverler daha çok tercih ediliyor. Fakat dibi tutunca tepsiyi ya da kalıbı temizlemek zor oluyor. Bunu önlemek için püf noktası kaydımızda.

Aylin Öney Tan’dan bir tutam tarih biraz da tarif dinleyin.