Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Çetin cevizin izinde

Acı, Tatlı, Mayhoş

Anadolu’nun en önemli kabuklu yemişi kuşkusuz cevizdir. Ceviz çetin bir konu. Boşuna çetin ceviz dememişler. Ceviz Anadolu’nun her yerinde yetişir. Coğrafi İşaretli cevizlere bakınca haritanın her yerinde tescilli bir ceviz olduğunu görürüz. Tatlısıyla tuzlusuyla cevizli lezzetlerimiz pek çok. Ceviz olmayan bölgemiz yok gibi. Tam 16 ilimizde tescilli cevizimiz var, üstelik bazılarında iki çeşit, bazılarında da cevizli lezzetlerle birlikte. Örneğin Van’ın Çatlak Ceviz ile Bahçesaray Cevizi listede. Burdur’un ceviziyle birlikte meşhur ceviz ezmesi de kayda alınmış. Bu arada Muğla’nın mahreç işaretli Muğla Saraylısı tatlısı da hem lezzetiyle hem de hoş hikayesiyle dikkati çekiyor. Geçenlerde Bodrum’da şef Mehmet Akif Aksoy’un elinden tattığım bu tatlı, ciddi bir ceviz yetiştiricisi olan Muğla’da nişan takma törenlerinde yapılır, Tatlı kız tarafına götürülürken tatlının içine de bir de altın konurmuş.