Anadolu’nun en önemli kabuklu yemişi kuşkusuz cevizdir. Ceviz
çetin bir konu. Boşuna çetin ceviz dememişler. Ceviz Anadolu’nun her yerinde
yetişir. Coğrafi İşaretli cevizlere bakınca haritanın her yerinde tescilli bir
ceviz olduğunu görürüz. Tatlısıyla tuzlusuyla cevizli lezzetlerimiz pek çok. Ceviz
olmayan bölgemiz yok gibi. Tam 16 ilimizde tescilli cevizimiz var, üstelik
bazılarında iki çeşit, bazılarında da cevizli lezzetlerle birlikte. Örneğin Van’ın
Çatlak Ceviz ile Bahçesaray Cevizi listede. Burdur’un ceviziyle birlikte meşhur
ceviz ezmesi de kayda alınmış. Bu arada Muğla’nın mahreç işaretli Muğla
Saraylısı tatlısı da hem lezzetiyle hem de hoş hikayesiyle dikkati çekiyor. Geçenlerde
Bodrum’da şef Mehmet Akif Aksoy’un elinden tattığım bu tatlı, ciddi bir ceviz
yetiştiricisi olan Muğla’da nişan takma törenlerinde yapılır, Tatlı kız
tarafına götürülürken tatlının içine de bir de altın konurmuş.