Tabule için Ortadoğu ülkelerinde gezindik ama unutmayalım ki bizim kısır da yakın akrabası. En önemli fark bulgur-yeşillik oranında. Maydanoz salatası gibi olan tabule tersine, bizde bulgur ön planda, ayrıca domates gibi salça da devreye giriyor. Elbette nar ekşisi ve taze soğan da olunca bambaşka bir lezzet yakalanıyor, nar ekşisinin tatlı mayhoş tadı fark yaratıyor. Bundan 10 yıl kadar önce şef Civan Er taze domates ve nar ekşisi yerine taze vişne suyu kullanarak çok değişik ama bir o kadar da çarpıcı bir kısır yaratmıştı. Akdeniz’de sadece böyle tahıllı değil ekmekli salatalar da çok yaygın. Gene Ortadoğu Arap mutfağının gözdesi “Fattoush” bunlardan biri, elbette bizde de omaç, oğmaç gibi benzerleri var. Hele İtalya’ya kadar uzanırsak içine kuru ekmek konan “Panzanella” tadına doyulamayacak bir salata.