Acı, Tatlı, Mayhoş
Acı, Tatlı, Mayhoş

Öcce tavasının yolculuğu

Acı, Tatlı, Mayhoş

Altına tek kat yufka döşeyip açık börek gibi fırın mücver yapmak, dibi tutmadan kıtır kıtır bir altlık yapmak için kolay bir yöntem. Küçük kalıplarda küçük tek porsiyonluk yapmak da mümkün. Göz göz mücver tavaları uzak coğrafyalarda da karşımıza çıkabiliyor. Örneğin Hollanda’da Noel zamanı yapılan “Poffertjes” için kullanılan tava tıpatıp aynı. İspanya’dan Hollanda tarafına kaçan Sefarad Yahudileri ile gitmiş, aslı yılbaşına doğru Hanukkah bayramında yapılan kızartma bir tatlı. 1547 yılında İstanbul Sefarad kayıtlarında da geçmiş olan “Bumuelos kon Miel” yani bir nevi ballı lokma.
Tarifimiz ise yaza uygun patlıcanlı, Selanik Sefarad mutfağından “Fritada de Berencena”, yani fırında patlıcanlı mücver.

Aylin Öney Tan’dan bir tutam tarih biraz da tarif dinleyin.